Cursussen voor mannen: vaak gestelde vragen (faq)Wij willen u niet overdonderen met informatie. Anderzijds is een cursus zoals deze een serieuze onderneming en vinden wij het belangrijk dat u goed weet wat u te wachten staat. Hier zijn de meest voorkomende vragen die wij krijgen. Mocht er nog iets zijn, schroom dan niet om ons te mailen.

1. Krijg ik een diploma en mag ik dan zelf een praktijk beginnen?
Iedereen mag zich in Nederland ‘masseur’ noemen. Sommige mensen beginnen een praktijk thuis op basis van wat ze uit boeken of via een beginnerscursus hebben geleerd. Wel komt men dan in de problemen met verzekering e.d. Wij raden dit af. Van onze beginnerscursus krijgt u alleen een certificaat van deelname, waarop geen beroep op bekwaamheid gedaan kan worden. Het zegt alleen dat u de cursus hebt gevolgd. Voor een door de overheid erkend diploma zijn minimaal 120 lesuren nodig – meestal een academisch jaar op part-time basis (MBO-niveau). De opleidingen worden met erkende theorie- en praktijkexamens afgerond. Onze beginnerscursus is bedoeld voor het plezierig en effectief masseren in familie- en vriendenkring, maar geeft wel een stevige basis voor een daarop volgende diplomaopleiding. Meer niet, echter.

2. Moet ik uit de kleren?
Wat als ik een erectie krijg? Klassieke massage wordt op de blote huid gedaan en de cursisten oefenen op elkaar tijdens de les. Omdat het bij de mannencursus om ‘mannen onder elkaar’ gaat, hebben wij gekozen voor een praktische, open en integere aanpak. Wel uit de kleren dus. Dit betekent dat iedereen in ieder geval naakt ligt op de massagetafel. Vergeet niet, echter, dat u met maximaal drie andere cursisten werkt, en dan is enige schaamte heel gauw voorbij. Ook schaamte voor een erectie is niet van toepassing. Men is druk bezig met het leren en een erectie komt zelden voor. Als het gebeurt, weet iedereen dat het gewoon een natuurlijke reactie is op het aanraken en helemaal geen punt is. Trouwens, bent u van huis uit naturist (of geniet u in ieder geval van een naaktstrand of sauna), dan kunt u met de docent regelen dat de gehele cursus naakt wordt gedaan (dit wordt dan natuurlijk met andere deelnemers ook van tevoren afgesproken: geen verrassingen!). Let op dat naturistische massage geenzins erotische massage is! Dit is een vaak voorkomend misverstand.

3. Hoe groot is een groep en hoe oud?
Het maximum groepsgrootte is vier. Het gaat nogmaals om kleinschalige cursussen die op maat geregeld worden. Dit kleine aantal cursisten betekent heel veel aandacht tijdens het uitproberen van de technieken. De leeftijd is voor ons geen punt, maar ligt gemiddeld rond de 45.

4. Ben ik dus te oud/te jong?
De minimum leeftijd is 18 jaar (een jongen van 16 of 17 mag de cursus samen met zijn vader of een ander familielid volgen). Wij hanteren geen maximum leeftijd. Als u wat ouder bent, staat u dan vooral even stil bij uw vermogen om nieuwe kennis op te nemen. Wees realistisch wat dit betreft en ook betreffende uw coördinatievermogen en uw conditie. Masseren op zich betekent niet hard werken, maar de cursussen zijn wel intensief en veeleisend: houdt u daar graag rekening mee. De ene zestiger is de andere niet. Aan u de keus. Als u denkt, bij mij valt dit mee, dan bent u natuurlijk van harte welkom! En alternaatief is om een kleine groep van leeftijdgenoten te vormen zodat wij het tempo van de cursus zonodig aan kunnen passen.

5. Hoe gaat het precies met het oefenen?
U kunt het leren van massage vergelijken met het leren pianospelen. Zonder te oefenen is het meer een verspilling van uw geld en van uw tijd en die van ons. Hopelijk heeft u mensen in uw familie- of vriendenkring die zich als gewillige ‘slachtoffers’ willen aanbieden. Maar nog beter is om met uw medecursisten te oefenen, want dan krijgt u een betere terugkoppeling. Afspraken worden tijdens de cursus gemakkelijk gemaakt.

6. Moet ik of mag ik de cursus volgen samen met een vriend?
Natuurlijk zijn twee vrienden (of bijvoorbeeld een stel) van harte welkom. Meldt u zich alleen aan, dan wachten wij totdat nog een persoon zich aanmeldt, of u kunt voor een 'model' zorgen die ligt terwijl u onder begeleiding de technieken uitprobeert. (Dit betekent meestal dat de cursus korter is.) Omdat u zich voor een mannengroep inschrijft, zorgen wij dat de cursus uiteraard alleen door mannen wordt gevolgd. Wij hebben wel precies hetzelfde aanbod voor gemengde cursussen en voor vrouwen, echter.

7. Zijn er medische redenen om niet te masseren of gemasseerd worden?
Er zijn verschillende contra-indicaties voor het ontvangen van massage. Als u aan iets lijdt waarvan u denkt dat het misschien beter zal zijn om niet gemasseerd te worden, raadpleeg dan uw huisarts voordat u zich aanmeldt. Zeg dat er strijkingen en knedingen op u worden uitgevoerd. Voor het masseren zijn er minder contra-indicaties. Niet masseren als u zelf ziek bent, bijvoorbeeld verkouden.

8. Moet ik nu betalen?
Wanneer u zich aanmeldt, neemt de docent contact met u op om data en tijden af te spreken. Het kan ook zijn dat er op nog een cursist moet worden gewacht. Pas als alles geregeld is, vragen wij het cursusgeld. Dit wordt dan vr het begin van de cursus betaald. Maar nogmaals, pas wanneer alles definitief geregeld staat wordt u om betaling gevraagd.

9. Hoe verder?
Wilt u in principe een cursus volgen of hebt u verder nog vragen, stuur ons dan een e-mail. Vermeld uw naam en de locatie waar u de cursus wilt volgen (Amsterdam of Deventer). Vermeld ook (in dit geval) dat het om een mannengroep gaat. De betreffende docent zal dan contact met u opnemen om alles verder te bespreken. Natuurlijk is dit op dit stadium zonder enige verplichting. Ook kunt u bij ons ervan uitgaan dat wij zeer voorzichtig omgaan met uw gegevens, langs de richtlijnen van de AVG (maar voor ons is dit niets nieuws: op deze manier hebben wij sinds 1989 gehandeld).


Onze specialismen zijn:


Individuele massage
,
Touch Amsterdam fungeert als een 'centrale' die masseurs (m/v) en clinten met elkaar in contact brengt, waarbij Touch voor de kwaliteit van de massage garant staat. Lees meer ...