Cursus massage: vaak gestelde vragen (faq)

Wij willen u niet overdonderen met informatie. Anderzijds is een cursus zoals deze een serieuze onderneming en vinden wij het belangrijk dat u goed weet wat u te wachten staat. Hier zijn de meest voorkomende vragen die wij krijgen. Mocht er nog iets zijn, schroom dan niet om ons te mailen.

1. Krijg ik een diploma en mag ik dan zelf een praktijk beginnen?
Iedereen mag zich in Nederland ‘masseur’ noemen. Sommige mensen beginnen een praktijk thuis op basis van wat ze uit boeken of via een beginnerscursus hebben geleerd. Wel komt men dan in de problemen met verzekering e.d. Wij raden dit af. Van onze beginnerscursus krijgt u alleen een certificaat van deelname, waarop geen beroep op bekwaamheid gedaan kan worden. Het zegt alleen dat u de cursus hebt gevolgd. Voor een door de overheid erkend diploma zijn minimaal 120 lesuren nodig – meestal een academisch jaar op part-time basis. De opleidingen worden met erkende theorie - en praktijkexamens afgerond. Onze beginnerscursus is bedoeld voor het plezierig en effectief masseren in familie- en vriendenkring, maar geeft wel een stevige basis voor een daarop volgende diplomaopleiding. Meer niet, echter.

2. Moet ik uit de kleren?
Klassieke massage wordt op de blote huid gedaan en de cursisten oefenen op elkaar tijdens de les. Dit betekent dus dat u wel uit de kleren komt, maar alleen dat lichaamsdeel waar wij op een bepaald moment mee bezig zijn, hoeft ontbloot te zijn. Verder realiseren wij ons dat de ene cursist gemakkelijker uit de kleren komt dan de andere. Wij hebben veel ervaring in het scheppen van een omgeving waar u zich veilig kunt voelen. Kort antwoord: ja, maar wij zijn erg discreet en het valt reuze mee in de praktijk. Vergeet ook niet dat het tegenwoordig om zeer kleine groepen gaat - misschien komt u met uw partner, bijvoorbeeld. Dit scheelt ook. In contrast, naturisten mogen ook kiezen om een cursus op deze basis te volgen. Dit wordt natuurlijk van tevoren geregeld en dan alleen met andere naturisten op dezelfde cursus. NB Naturistische massage is geenszins erotische massage!

3. Hoe groot is een groep en hoe oud?
De maximum groepsgrootte is 4 (in Deventer 2). De leeftijd is voor ons geen punt, maar ligt tot nu toe gemiddeld rond de 45.

4. Ben ik dus te oud/te jong?
Wij vinden een minimum leeftijd van 18 jaar verstandig, tenzij het om iemand van 16 of 17 met zijn of haar ouder gaat. Er is ook geen maximum leeftijd. Als u wat ouder bent, staat u dan vooral even stil bij uw vermogen om nieuwe kennis op te nemen. Wees realistisch wat dit betreft en ook betreffende uw coördinatievermogen en uw conditie. Masseren betekent niet hard werken, maar de cursussen zijn wel intensief en veeleisend: houdt u daar graag rekening mee. Gaat het om twee oudere mensen, dan is dat wellicht sowieso te doen, want dan passen wij het tempo van de cursus aan.

5. Hoe gaat het precies met het oefenen?
U kunt het leren van massage vergelijken met het leren pianospelen. Zonder te oefenen is het meer een verspilling van uw geld en van uw tijd en die van ons. Hopelijk heeft u mensen in uw familie- of vriendenkring die zich als gewillige ‘slachtoffers’ willen aanbieden. Maar nog beter is het om met uw medecursist(en) te oefenen, want dan krijgt u een betere terugkoppeling. Minstens één oefensessie per week is het doel.

6. Moet ik of mag ik de cursus volgen samen met een vriend?
Natuurlijk zijn twee vrienden van harte welkom. Schrijft u zich echter alleen in, dan wordt een cursus geregeld wanneer er twee deelnemers zijn. In sommige gevallen kunnen wij twee tafels regelen en dus vier deelnemers.

7. Zijn er medische redenen om niet te masseren of gemasseerd worden?
Er zijn verschillende contra-indicaties voor het ontvangen van massage. Als u aan iets lijdt waarvan u denkt dat het misschien beter zal zijn om niet gemasseerd te worden, raadpleeg dan uw huisarts voordat u zich aanmeldt. Zeg dat er strijkingen en knedingen op u worden uitgevoerd. Voor het masseren zijn er minder contra-indicaties. Niet masseren als u zelf ziek bent, bijvoorbeeld verkouden. Als u aan een chronische aandoening of ziekte lijdt waarover u twijfelt, raadpleeg dan uw huisarts voordat u zich aanmeldt. Onze cursusruimte is jammer genoeg niet rolstoel toegankelijk.

8. Moet ik nu betalen?
Als u aangeeft dat u een cursus wilt volgen, dan neemt de docent contact met u op om data en tijden te regelen. Als alles geregeld is, dan krijgt u een bevestigingsbrief. Bij ontvangst van de bevestigingsbrief bent u in principe het cursusgeld verschuldigd. Het gehele cursusgeld dient op onze rekening te staan bij het begin van de cursus. Gegevens voor betaling vindt u in de bevestigingsbrief. Merk wel dat wij nooit om geld zullen vragen voordat een cursus concreet geregeld staat (dus data, tijden, deelnemers geregeld). Vanzelfsprekend krijgt u al uw geld terug mocht er toch iets gebeuren na betaling (bijv. als een andere cursist zich terugtrekt).

9. Hoe gaat het met privacy?
Touch heeft nooit zonder expliciete toestemming persoonlijke gegevens aan derden verstrekt en zal dit nooit doen. Verder worden mails en andere gegevens zo spoedig mogelijk verwijderd van onze systemen na een cursus of nadat u hebt aangegeven om toch van een cursus af te zien.

Onze specialismen zijn:


Individuele massage

Touch Amsterdam fungeert als een 'centrale' die masseurs (m/v) en cliënten met elkaar in contact brengt, waarbij Touch voor de kwaliteit van de massage garant staat. Lees meer ...